Hos Fysioterapien Åboulevarden 70 får du en grundig behandling og vejledning, hvis du er kommet til skade med din skulder. Som fysioterapeuter er vi eksperter i at undersøge og diagnosticere din skulderskade, og vi har mulighed for at tilbyde en bred vifte af behandlinger og træning, så du hurtigt kan blive smertefri.
Sådan håndterer vi dine skuldersmerter:
Første gang du kommer i fysioterapien, vil din fysioterapeut lave en grundig undersøgelse af din skulder og spørge ind til din sygdomshistorie for at finde årsagen til dine smerter. Ud fra undersøgelsen vil vi vejlede dig i, hvordan du selv kan være med til at løse dit problem, og hvordan vi kan hjælpe dig med at komme af med dine smerter. Det kan være udspænding / massage af spændte muskler, øvelser for at forbedre skulderens funktion og styrke, akupunktur, ergonomisk vejledning mv.
Eller book tid på 86 12 29 04
Du har også mulighed for at deltage i vores træningshold. Se mere nederst på siden.
Lidt om skulderen:
Skulderleddet er et kugleled, og er det mest bevægelige led i kroppen. Dette er praktisk, når vi skal strække os efter noget eller laver sportsgrene, som kræver en god mobilitet. Men den høje bevægelighed i leddet gør også skulderen sårbar i forhold til overbelastningsskader på muskler, sener og led.
Skulderens knogler består af overarmsknoglen, skulderbladet og kravebenet. Rundt om skulderen har vi en gruppe af muskler, hvis formål er at stabilisere og styre skulderens bevægelser (rotator cuff muskulaturen). Derudover har vi muskler, som er mere kraftfulde, og hvis formål er at bevæge vores arm og skulderled.
Skulderdiagnoser som ofte ses på klinikken:
Indeklemningssyndrom (impingement):
Når armen føres over skulderhøjde kan muskler, sener og slimsække komme i klemme og give smerter og irritation i skulderleddet. Fysioterapeuten er ekspert i at vejlede i øvelser, der kan styrke de skadede muskler, samt lette smerter ved manuel behandling af muskler og led. Derudover benyttes vores shockwave apparat ofte til at optimere helingen af skaden.
Slidgigt i skulderen (artrose):
Med årene sker der forandringer i knogler, brusk og ledbånd som kan give ændret funktion fra skulderen. Normalt behøver slidgigt ikke at være ensbetydende med smerter. Men nogle gange kan forandringer i leddene sætte gang i en ond spiral, hvor man oplever stivhed og muskelspændinger, som giver smerter fra området.
Instabilitet / løshed i skulderen:
Har din skulder været gået af led, kan der påstå en øget løshed omkring leddet efterfølgende. Dette kan resultere i smerter og knæklyde, som kommer pga at leddet bevæger sig anderledes end det er konstrueret til. Din fysioterapeut kan vejlede dig i, hvordan du bedst muligt genoptræner muskelbalancen omkring skulderen og får en stærk og velfungerende skulder igen.
Frossen skulder / Periartrosis:
Som navnet hentyder til “fryser” skulderen og bliver stiv og smertefuld. Lidelsen opdeles i 3 faser.
- Fase 1: Fryseperioden. Der opleves tiltagende smerter fra skulderen og bevægeligheden bliver mere og mere nedsat.
- Fase 2: Den frosne periode. Tilstanden er mere status quo. Der ses stort bevægetab i skulderen, men typisk færre smerter end fase 1.
- Fase 3: Optøningsperioden. Der ses langsom bedring i bevægelighed og smerter.
- Tilstanden kan vare i flere år, men har en god prognose. Fysioterapeuten kan vejlede dig i håndteringen af lidelsen og guide dig til de korrekte øvelser i de forskellige faser.
Englevinger / scapula alata:
Når skulderbladet ikke kan holdes ind til brystkassen, kaldes det en englevinge. Tilstanden opstår ved skade eller betændelsestilstand på nerven “thoracicus longus”, som styrer den muskulatur, der skal styre skulderbladet. Behandlingen består af træning af de muskler, som styrer skulderbladet. Nogle gange kan er særlig bandage benyttes til at holde skulderbladet på plads.
Brud på knogler eller styresener:
Ofte behandles brud uden operation, men med aflastning i typisk 4-6 uger. Men ved komplicerede brud eller skader på styresener, kan der være nødvendigt at operere. Efterfølgende starter et vigtigt forløb hos fysioterapeuten, som vejleder dig i genoptræning af din skulder. Det er vigtigt med korrekt vejledning i hvor meget, du må belaste skulderen efter operationen, så du får det bedst mulige resultat.
Skulderprotese:
En skulderprotese kan enten blive isat som følge af slidgigt eller efter brud på overarmsknoglen. Efter operationen er der specifikke restriktioner for hvor meget du må belaste skulderen. Din fysioterapeut kan vejlede dig i hvordan du træner indenfor disse rammer og får et godt resultat af operationen.
Eller book tid på 86 12 29 04
Arm
På Fysioterapien Åboulevarden 70 ser vi mange patienter med smerter i albue, underarm og hånd. Årsagen til smerterne kan skyldes ensidigt gentaget arbejde gennem længere tid, som f.eks. ved computeren, mobil telefon, tablet, ved rengøring eller køkkenarbejde. Andre skader kan skyldes fald med brud på underarmsknoglerne, i håndleddet eller forstuvede fingre.
Tennisalbue/Golfalbue
På undersiden af overarmen har vi en række muskler, der går fra albuen og ned til håndleddet, hvor de ændrer sig til sener, der går ud til fingrene. Når du f.eks. sidder med hånden på musen i paratstilling, klar til at klikke, er håndleddet bøjet bagover, og musklerne i underarmen er således i konstant aktivitet. Musklerne arbejder statisk, uden ilt grundet manglende blodcirkulation, hvilket kan bevirke en betændelsestilstand (uden bakterier), også kaldet inflammation. Det kan typisk give smerter ved albuen, der hvor underarmsmusklerne hæfter eller smerter i musklerne i underarmen.
Når smerterne sidder på ydersiden af albuen, kaldes det en Tennisalbue, da mange tennisspillere får smerter her på grund af overbelastning i forbindelse med mange baghåndsslag med tennisketsjeren.
Når smerterne omvendt sidder på indersiden af albuen kaldes det en golfalbue, da golfspillere ofte får smerter her. Golfalbue kan opstå, hvis man har tendens til at rotere underarm og håndled indad, når man f.eks. arbejder ved en PC.
Din fysioterapeut kan instruere dig i øvelser til afspænding af musklerne og lette dine smerter med manuel behandling af musklerne, samt eventuelt supplere med f.eks. ultralydsbehandling, som virker antiinflammatorisk (fjerner ødem og affaldsstoffer, samt giver afspænding og smertelindring) eller behandle med shockwave til at optimere heling af skaden.
Carpaltunnelsyndrom
På håndleddets underside sidder der et senebånd, hvor sener og nerver går igennem til fingrene. Ved arbejdet med musen eller andre redskaber har man en tendens til at bøje håndleddet bagover. Herved kan der opstå et tryk på senebåndet, der kan blive irriteret og kan hæve, så det klemmer nerverne til de 4 første fingre. Det viser sig ved en snurrende, sovende fornemmelse i fingrene.
Her kan din fysioterapeut vejlede i korrektion af arbejdsstillingen, samt behandle med f.eks. laser og ultralyd får at fjerne irritation og hævelse.
Seneskedehindebetændelse
En anden lidelse i håndleddet er seneskedehindebetændelse, som giver smerter og ømhed omkring håndleddet. Det skyldes at seneskederne, der omslutter senerne til fingrene bliver irriterede og svulmer op. Senerne selv kan også svulme op, så der derved opstår pladsmangel i seneskederne. På den måde har senerne til fingrene svært ved at bevæge sig, og der opstår smerter. Årsagen er overbelastning på grund af bagoverbøjet håndled.
Din fysioterapeut vil behandle for smerterne med f.eks. laser og ultralyd og vejlede i øvelser og korrekt arbejdsstilling.
Brud på underarm
Ved et fald sker et brud på underarmsknoglerne som oftest tæt på håndleddet, da man helt reflektorisk afværger faldet ved at tage fra med hånden, og derved får bøjet godt bagover i håndleddet. Sommetider kan det være nødvendigt at operere efter et brud. Man har typisk gips på armen i en periode på 3-6 uger, alt efter skadens beskaffenhed. Det er derfor nødvendigt med et genoptræningsforløb efter et brud på underarmen, så du kan få så optimal en funktion i armen så hurtigt som muligt efterfølgende.
Her på Fysioterapien kan vi tilbyde genoptræning efter brud eller operation af din arm, så du hurtigt kan genoptage dit arbejde og andre fysiske aktiviteter.
Eller book tid på 86 12 29 04
Hvis du vil deltage i vores træningshold, der indeholder træningsøvelser mod smerter i nakke og skulder, så kan du læse mere om, hvordan du bliver guidet igennem de bedste øvelser for netop din skade. Læs mere om træningsholdet her