På Fysioterapien Åboulevarden 70 ser vi mange patienter med hoftesmerter og knæsmerter. Vi har flere dygtige hofte- og knæspecialister, der står klar til at behandle din hofteskade eller knæskade. Smerterne i hoften og/eller knæet kan blandt andet skyldes skader på brusken i leddet, overbelastning af muskler, sener og senetilhæftninger eller f.eks. betændelse i slimsække. Vi kan tilbyde en lang række behandlingsformer og træning, så du kan få reduceret dine smerter og genoptage din aktivitet.
Eller book tid på 86 12 29 04
Hoften
Slidgigt i hoften
Den mest almindelige årsag til hoftesmerter er slidgigt (artrose) i hofteleddet. Næsten ingen slipper for at få slidgigt med alderen. Man mener, at hver anden 40-årig, og at alle over 60 år har artrose i et eller flere led og i forskellige grader.
Ved slidgigt i hoften vil man få smerter, når man går efter at have siddet stille. Når man har gået et par minutter bliver smerterne mindre, for så at komme igen efter at have gået et stykke tid.
Slidgigt er ikke en sygdom, men kaldes sådan fordi brusken i leddet slides ned. Uden brusk i leddet belastes knoglen, der reagerer ved at vokse og fortykke leddet. Dette bevirker at knogle støder mod knogle, og det giver smerter.
Slidgigt, som nu oftere kaldes artrose, er den mest udbredte af de mange sygdomme i bevægeapparatet. De mest almindelige tegn på artrose er:
- smerter
- stivhed
- knasen og skurren i leddet
- hævede og ømme led
Lidt om hofteleddet
Hofteleddet består af hofteskålen, som danner led med lårbenets hoftekugle ( lårbenshovedet ). Både hofteskålen og hoftekuglen er beklædt med brusk, som sikrer en jævn og gnidningsfri bevægelse, som foregår med mindst mulig modstand. Udenpå hofteleddet sidder en kapsel, slimsække, muskler og sener.
Smerterne ved artrose i hofteleddet stammer ikke fra brusken i leddet, men fra musklerne, knogle der støder mod knogle og andet væv, som slimsække og sener, der sidder omkring leddet. Der er forskel på hvor mange smerter den enkelte oplever.
På Fysioterapien Åboulevarden 70 kan vi tilbyde dig en individuel behandling af dine hoftesmerter i form af massage af vævet omkring hofteleddet, træning der skal styrke hoftens muskler og eventuelt apparatbehandling som ultralyd, laser og shockwave. Din fysioterapeut vil lave en grundig undersøgelse af din hofte og spørge ind til din sygehistorie, for at finde årsagen til dine hoftesmerter og lægge en behandlingsplan med mest mulig effekt for netop dit problem.
Vi kan her på Fysioterapien også tilbyde dig en plads på et af vores GLA:D Hofte- og Knæhold, som vatetages af vores to dygtige certificerede hofte- og knæ fysioterapeuter.
Det er vigtigt at styrke musklerne omklring hofteleddet, fordi stærke muskler tager belastningen fra leddet og en god kondition giver bedre blodforsyning til knogler og muskler, hvilket er med til at holde slidgigten nede.
Klik her og se mere om GLA:D Hofte- og Knæhold.
Eller kontakt klinikken på 86 12 29 04 eller klinik@fysserne.dk for at høre nærmere.
Overbelastningsskader i hoften
Mange af vores hoftepatienter kommer med en overbelastningsskade, der typisk kan opstå på grund af ensidige gentagne bevægelser. Disse skader kan både være akutte eller være en langsomt forværrende tilstand.
Ved akutte skader er der ofte tale om muskel- og sene overbelastninger.
Ved længerevarende overbelastningsskader ses ofte et mønster af smertetriade:
- smerter ved igangsætning
- bedre, når du bliver varm
- forværring ved vedvarende belastning
Overbelastningsskader, som vi typisk ser på klinikken:
Indre Springhofte.. (Coxae Saltans, Intern) Er en betændt (inflammeret) senetilhæftning af den dybe hoftebøjer (m. Iliopsoas).
Ydre Springhofte. (Tractus Ililtibialis). Er en overbelastning af senevævet på ydersiden af hoften.
Afklemning af ledlæbe. (Impingement intraartikulær).
Slimsækinflammation. Der findes slimsække (Bursae) omkring hofteleddet. Disse kan blive irriteret ved gentagne bevægelser som f.eks. ved løb.
Lyskenskade. Inflammation (betændelse) i de muskler, som fører benet indad (adduktionsmusklerne). Skaden er hyppig i forbindelse med idræt f. eks. indersidespark ved fodbold og ved hård løbetræning.
Piriformis syndrom. Er en muskelinfiltration (myose) i en af baldemusklerne. Ved overbelastning kan musklen blive spændt, og i nogle tilfælde så stram, at den klemmer på ischiasnerven, hvilket kan give smerteudstråling til benet.
Du kan risikere at få en overbelastningsskade, hvis din fysiske aktivitet overstiger det, dine muskler, sener og led kan klare. Defor er det vigtigt, at du kommer igang igen med den rette behandling og træning, så du kan genoptage din aktivitet.
På Fysioterapien Åboulevarden 70 har vi flere dygtige hoftespecialister, der er klar til at tage hånd om behandling, vejledning og træning af din skade,
Kontakt 86 12 29 04 eller klinik@fysserne.dk og hør nærmere.
Genoptræning
På Fysioterapien Åboulevarden 70 varetager vi genoptræning på avanceret niveau efter alle typer af hofteoperationer:
Total hoftealloplastik
Udskiftning af hofteleddet
Efter brud (fraktur) af lårbenshalsen eller lårbenets øverste del.
Vi tager også imod patienter med en genoptræningsplan, der er sendt med posten til dig fra hospitalet efter udskrivelsen. Se mere om genoptræningsplan her.
Knæ
Knæleddet er et af kroppens største led og det mest komplicerede i opbygning og funktion. Det består af lårbenets, skinnebenets og knæskallens ledflader. Knoglerne er beklædt med brusk, der bevirker at ledfladerne glider mod hinanden med mindst mulig modstand. Inde i knæleddet sidder to bruskskiver (menisker), som beskytter brusken i leddet, samt to korsbånd, det forreste (ACL) og det bageste (PCL). Udvendigt på hver side af knæleddet sidder et sideledbånd, det mediale (MCL) på indersiden og det laterale (LCL) på ydersiden.
På Fysioterapien Åboulevarden 70 kan vi tilbyde dig en individuel behandling af dine knæsmerter i form af massage af vævet omkring knæet, træning der skal styrke knæets muskler og eventuelt apparatbehandling som ultralyd, laser og shockwave. Din fysioterapeut vil lave en grundig undersøgelse af dit knæ og spørge ind til din sygehistorie for at finde årsagen til dine smerter og lægge en behandlingsplan med mest mulig effekt for netop dit problem.
Eller book tid på 86 12 29 04
Slidgigt (Artrose) i knæet
Knæartrose er slitageforandringer i brusk, knogler og de øvrige strukturer i leddet, som menisk og korsbånd. Slidgigt i knæet giver langsomt flere forandringer i brusk og knogler.
Symptomer på knæartrose:
- Smerter. I starten varierende med gode og dårlige perioder.
- Stivhed. Svært ved at strække knæet
- Hævelse og ændring af knæets form
- Smerter i hvile
- Smertetriade: Smerter i starten af en aktivitet, derefter bliver smerten mindre, for så at forværres igen ved langvarig aktivitet.
Det er vigtigt at styrke musklerne omkring knæleddet, fordi stærke muskler tager belastningen fra leddet og en god kondition giver bedre blodforsyning til knogler og muskler, hvilket er med til at holde knæartrosen nede.
Her på Fysioterapien Åboulevarden 70 kan vi tilbyde dig en plads på et af vores GLA:D Hofte- og Knæhold, som varetages af vores to dygtige certificerede Hofte- og Knæ fysioterapeuter.
Se mere om GLA:D Hofte- og Knæhold her.
Ledbåndsskade i knæet. MCL og LCL. Knæet har nogle sideledbånd både på ydersiden, LCL , og på indersiden, MCL. En beskadigelse af et ledbånd kan være alt fra en lille revne til en total overrivning. Det kan også være en lille afrivning, der hvor ledbåndet hæfter på knoglen.
Korsbåndsskade i knæet. ACL og PCL. Der findes to korsbånd inde i knæleddet, et forreste, ACL, og et bageste, PCL. Korsbåndende er sammen med menisker, sideledbånd og muskler med til at sikre stabilitet i knæet. Ved overrivning af forreste korsbånd bliver knæet ustabilt. Dette kan opleves i forbindelse med rotationer af knæet, f. eks. ved vridebevægelser ved idræt og i nogle tilfælde ved daglige aktiviteter. Overrivning af bageste korsbånd forekommer langt sjældnere.
Meniskskader. Indvendig (medial) og udvendig (lateral). I knæleddet findes to halvmåneformede bindevævsskiver, menisker, som ligger fast ovenpå skinnebenet. Meniskernes funktion er at optræde som støddæmper ved gang og løb, og giver også en vis stabilitet i knæet. En meniskskade kan opstå pludseligt ved en forkert belastning, eller den kan opstå over tid som et led i aldersbetingede forandringer i meniskens struktur. Ved en meniskskade opstår der en revne i menisken. Dette kan bevirke, at en løs del af menisken kan komme i klemme mellem knoglerne, og der kan komme “klik” i knæet ved bevægelse eller knæet kan låse og forhindre fri bevægelighed. Det kan give smerter f. eks. når man skal rejse sig.
Bruskskader. Bone Bruise. Bruskskader i knæet kan opstå som følge af pludselig overbelastning af brusken. Skaden kan ske ved større overbelastning af knæet, når det er bøjet eller f.eks. ved at springe ned på et strakt knæ. I nogle tilfælde kan et stykke brusk og eventuelt også et stykke knogle være slået løs og bevæge sig rundt inde i knæet. Dette kaldes en mus. Musen kan komme i klemme og udløse smerter og eventuelt låsning af knæet.
Ledskred af knæskallen. Patella luksation (Luxation). Knæskallen, som sidder udenpå knæet, holdes på plads af muskler og sener, der går fra låret og ned til underbenet. Ledskred af Patella kan opstå efter slag på knæet eller efter en pludselig kraftig bevægelse, hvor knæet samtidigt vrides og strækkes. Knæskallen bliver herved forskudt udad mod udvendige side af knæet.
Inflammationsskade i knæ. En inflammationsskade (betændelse) er en overbelastning af sener og muskelfæster omkring knæleddet og ses ofte ved sportsudøvere:
Springerknæ, smerter på forsiden af knæet.
Løberknæ, smerter på ydersiden af knæet
Schlatters knæ. Osgood-Schlatters Syndrom er en knælidelse hos børn og unge. Der opstår en irritationstilstand i knoglefremspringet og i senen lige under knæet.
Patellofemoralt Syndrom. Ved patellofemoralt syndrom opstår der smerter på forsiden, på bagsiden, i knæet og rundt om knæskallen. Det er en overbelastning af leddet mellem knæskallen og lårbenet.
Benbrud. Fraktur i underbenet.
Her på Fysioterapien har vi flere dygtige knæspecialister, der står klar til ar varetage behandling og genoptræning af dit knæproblem, samt genoptræning efter brud og operation. Vi har flere knæhold på klinikken, både rettet mod sports- og løbeskader og vi kan også tilbyde dig en plads på vores GLA:D-hold for knæartrose patienter, som ledes af vores to dygtige certificerede GLA:D- specialister. Se mere om GLA:D-hold for knæartrose her.
Vi tager imod patienter med en genoptræningsplan, der er sendt med posten til dig fra hospitalet efter udskrivelsen. Se mere om genoptræningsplan her.
Kontakt 86 12 29 04 eller klinik@fysserne.dk og hør mere.
Du kan også booke en tid.
Eller book tid på 86 12 29 04